Recht kijken, dat is simpel gezegd de betekenis van orthoptie. Recht zien is aanwezig wanneer er een goede gezichtsscherpte aanwezig is van het linker en het rechter oog, er een rechte oogstand aanwezig is, de oogbewegingen goed zijn en er een normale verwerking van de beelden van beide ogen plaatsvind in de hersenen. Gebeurt dat niet, dan kan een bezoek aan de orthoptist uitkomst bieden.
Net als de optometristen zijn ook onze orthoptisten gespecialiseerd in de oogzorg, specifiek op het gebied van scheelziensonderzoek én oogonderzoek. Een orthoptist onderzoekt én behandelt brilcorrecties op jonge leeftijd, scheelzien, luie ogen, dubbelzien, oogbewegingsstoornissen, leesklachten en hoofdpijn.
De orthoptist focust zich voornamelijk op jonge kinderen tot 11 jaar omdat kinderogen nog volop in ontwikkeling zijn. Daarbij kunnen kinderen hun klachten nog niet zo goed verwoorden, waardoor het extra belangrijk is oogproblematiek tijdig te constateren. Toch betekent dit niet dat een orthoptist alleen kinderen onderzoekt en behandelt. Ook volwassenen met specifieke oogklachten rondom scheelzien kunnen worden doorverwezen naar een orthoptist. Heeft u klachten van hoofdpijn, dubbelzien, vermoeide ogen of leesklachten dan kan een bezoek aan de orthoptist raadzaam zijn.
Tijdens het onderzoek – dat circa 1 tot 1,5 uur duurt – wordt de samenwerking tussen de ogen, oogstand, oogbewegingen en de gezichtsscherpte onderzocht. Bij kinderen jaarlijks en bij volwassenen indien nodig wordt met behulp van oogdruppels objectief de refractieafwijking (brilsterkte) van de ogen gemeten. Ook wordt de gezondheid van de ogen beoordeeld (netvlies-fundusscopie). Na het onderzoek neemt de orthoptist de resultaten met u door en wordt er gezamenlijk besloten wat het vervolgtraject zal zijn.
Houd er rekening mee dat de pupillen wijd open gaan staan als gevolg van de oogdruppels. Dit heeft tijdelijk invloed heeft op de gezichtsscherpte. Daarnaast kunt u wat overgevoelig raken voor licht. We adviseren dan ook om na het onderzoek niet zelf auto te rijden, of op een andere manier zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Ook is het verstandig om een zonnebril mee te nemen om uw ogen naderhand te beschermen tegen het felle licht.
Goed om te weten is dat orthoptische zorg sinds kort wordt vergoed. Dit houdt in dat het onderzoek bij kinderen nu via de zorgverzekering verloopt en dit dus geen extra kosten met zich meebrengt voor de ouders. Indien wenselijk kan dit bij volwassenen ook via de zorgverzekering verlopen (eigen risico).
Vanwege die grote toename van bijziendheid heeft brillenglazenproducent HOYA samen met de Polytechnische Universiteit van Hongkong de D.I.M.S.-technology ontwikkeld, waarmee toenemende bijziendheid sterk kan worden afgeremd en behandeld. Optiek van Wely is als enige in Roosendaal leverancier van deze glazen.
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de toename van bijziendheid kan worden afgeremd door gelijktijdig zogenaamde constante myope defocus én scherp zicht te bieden. De MiYOSMART glazen zijn enkelvoudige glazen, maar hebben op de voorzijde bijna 400 (nagenoeg onzichtbare) defocus segmentjes. Tussen deze segmenten en in de centrale delen van de glazen is de benodigde vertesterkte aanwezig. Op deze manier ontvangen de ogen tegelijkertijd de myope defocus én de benodigde vertesterkte. Hierdoor wordt de toename van de minsterkte gemiddeld met zestig procent afgeremd.
Deze brillenglazentechniek is niet alleen effectief en gemakkelijk toe te passen, maar ook kindvriendelijk en veilig. Het is immers vergelijkbaar met het dragen van gewone brillenglazen. Bovendien zijn ze licht, dun, schokbestendig en bieden ze UV-bescherming. Omdat er sprake is van een behandeling, mag het glas alleen worden voorgeschreven door orthoptisten, optometristen en oogartsen.