Optiek van Wely
Optiek van Wely
kind-hero

06.09.2019

Myopie voorkomen kan kinderlijk eenvoudig zijn

Buiten valt een wereld te ontdekken

Heeft u vandaag al geprobeerd om uw puber van zijn of haar scherm af te krijgen? Ze lijken soms wel vastgelijmd aan hun scherm. Logisch want er is zo een wereld te ontdekken. Herhaald onderzoek* toont helaas aan dat pubers door te lang schermgebruik sneller bijziend worden. Deze ontwikkeling baart ons grote zorgen. Want als onze kinderen op jonge leeftijd myopie ontwikkelen, dan hebben ze op latere leeftijd meer kans op oogaandoeningen, zoals staar, glaucoom en netvliesproblemen.

Begrijp ons niet verkeerd. Wij zien ook dat schermen ons leven makkelijker, aangenamer en leuker maken. We gebruiken overal inmiddels een tablet, telefoon, tv, digibord of een laptop bij. Geen wonder dat wij steeds vaker vragen krijgen van opvoeders of myopie te voorkomen is. Wat is myopie eigenlijk? Waaraan kan men de eerste tekenen herkennen? Is de verslechtering af te remmen met een bril of nachtlenzen?

Daarom organiseren wij van 9 september tot en met 12 oktober de Myopie-weken. Onze Myopie-specialisten beantwoorden vragen, geven tips en uitleg over nachtlenzen. De myopie-check is altijd op afspraak. Bel ons dus eerst even en plan uw afspraak: 0165 – 534 384.

Oh, spoiler alert. Er is een eenvoudige oplossing, althans op de tekentafel. Laat uw kinderen meer, regelmatig en langer buiten spelen. Gelukkig is ook daar een wereld te ontdekken.

Puber-square

Nachtlenzen

Actieaanbod

Alleen tijdens de Myopie-weken van 9 september tot en met 12 oktober 2019 krijgt u korting op de aanmeetkosten van nachtlenzen van 135,- voor 75,-. Vraag in de winkel naar de voorwaarden

Myopie-check

Bel ons voor een afspraak

SignalenSignalen

Heeft uw kind al klachten?

Zo herkent u de eerste signalen van myopie. Uw kind:

 • klaagt regelmatig over hoofdpijn of vermoeide ogen;
 • zit heel dicht op de televisie, computer of andere beeldschermen;
 • houdt een boek heel dichtbij om te lezen;
 • ziet objecten in de verte minder snel dan anderen;
 • knippert veel, wrijft in de ogen of knijpt ze toe;
 • heeft moeite op school (door het niet goed kunnen lezen van het bord).

Druppels-lenzenAfremmen

Druppels en lenzen

Helaas bestaat er naast minder schermtijd geen wondermiddel tegen myopie. Myopie is niet te genezen. Er zijn wel oogdruppels om de verergering van myopie af te remmen (behandeling in het ziekenhuis). Daarnaast heeft contactlensfabrikant Procornea een daglens ontwikkeld die, net als specifieke nachtlenzen, verergering remt.

 

Wat is myopie?

Myopie – in de volksmond bijziendheid – is een afwijking van het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Even technisch. Dit kan ontstaan doordat de oogbol te lang wordt. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die in het oog schijnen vóór het netvlies in plaats van erop. Dit zorgt voor een onscherp beeld. Op het oogfonds.nl leest u meer over de aandoening, de risico’s, erfelijkheid en de gevolgen.

20-20-2Buiten heb je geen 20-20-2 regel nodig

Ogen zijn spieren. Die moet iedereen aan het werk houden. Daarom is er een 20-20-2 regel bedacht. Kijk je 20 minuten naar een schermpje of een boek? Kijk dan vervolgens 20 seconden in de verte (6 meter of meer) en ga minimaal 2 uur per dag naar buiten. Onhandig om toe te passen? Dat vinden wij stiekem ook. Als een kind buiten speelt, gaat dat automatisch.

Buiten gewoon goed

Kinderen worden gelukkiger, slapen beter en zijn gezonder als ze buiten spelen. Hutten bouwen, spelletjes verzinnen, ravotten, steppen, klimmen, touwtje springen. Dat is ook nog eens heel gezond voor de ogen. Het is gelukkig makkelijker dan u denkt om ze van hun schermpjes af te krijgen.

 • Laat ze een lifestyle buitensport kiezen.
 • Ga vrienden opzoeken.
 • Betrek ze bij buitenwerkjes. Fiets schoonmaken, onkruid wieden, autowassen.
 • Ga samen op onderzoek uit.
 • Prikkel hun fantasie.
 • Maak er een gewoonte van. Een groen uurtje buiten spelen.

beeldschermtijd

Richtlijnen beeldschermtijd

Wist u dat er richtlijnen bestaan voor de beeldschermtijd van uw kinderen? Dit geldt voor gamen, tv kijken en zelfs het gebruik van mobieltjes.

6 – 8 jaar: max. 1 uur per dag.
8 – 10 jaar: max. 1 à 1,5 uur per dag.
10 – 12 jaar: max. 2 uur per dag.
12 jaar en ouder: max. 3 uur per dag.

regelsMogelijke regels

 • Geen telefoons aan tafel.
 • Maximaal 3 uur per dag.
 • Elke maand vaste data- en belbundel.
 • Tot 11:00 alleen bellen.
 • Vanaf 23:00 telefoon uit en aan de lader beneden.
boek-lezen

Is een boek lezen ook slecht? Eerlijk? Ja. Je kunt van alles zeggen over het voordeel van veel lezen, maar lang achter elkaar lezen is voor ogen niet goed. Je moet dan te lang op eenzelfde afstand focussen. Dat geldt voor tv-kijken, voor computeren en (helaas) ook voor lezen.

Aan alle ouders van Nederland

Ik kijk verder

Gerelateerd

Ook interessant

Maak direct een afspraak