Optiek van Wely
Optiek van Wely
UV coating zonnebril optiek van wely

29.05.2019

ZONNEBRILGLAZEN MET UV-COATING: EEN ONMISBARE ACCESSOIRE!

Draagt u tijdens een dag op het strand of een (zon)vakantie altijd een hoed of een zonnebril met beschermende UV-coating? Er is altijd veel aandacht voor het insmeren van de huid tegen verbranding en veroudering, maar vaak vergeten we onze ogen. Diederik legt uit waarom het belangrijk is om voor zonnebrilglazen mét bescherming te kiezen en wat de verschillen zijn tussen kleuren en coating.

ONMISBAAR: ZONNEBRILGLAZEN MÉT UV-BESCHERMING

Het lijkt vanzelfsprekend: met een zonnebril zijn de ogen beschermd tegen het felle zonlicht. Maar is dat wel echt zo? Wat doet een zonnebril nou precies voor onze ogen? Eigenlijk niet veel wanneer het een bril is zonder beschermend filter in de brilglazen. Het is zelfs zo, dat wanneer u een zonnebril met donker getinte glazen draagt, de pupillen verwijden door de verduistering. Zit er geen beschermende coating op de zonnebrilglazen, dan dringt er dus juist méér schadelijke uv-straling in de ogen. Des te meer reden om voor een zonnebril te kiezen waarvan de glazen beschermen tegen UV-A én UV-B! Dat is het minimale wat nodig is om de ogen gezond te houden.

Draagt u een zonnebril zonder brilglazen met beschermende coating, dan kan het UV-licht het hoornvlies van de ogen dus aantasten. Dit geldt in principe voor elk moment van de dag. U zou wellicht verwachten dat het effect net als bij zonnebrand het grootste is in de middag, tussen 12:00 en 16:00 uur. Maar de hoeveelheid UV-licht neemt juist toe bij een lager staande zon. Wanneer u zonnige landen vlakbij de evenaar bezoekt of voor recreatie of sport veel op het water bent, worden de ogen extra blootgesteld aan schadelijke UV-straling. En natuurlijk straks weer op wintersport, wanneer de zon in de helderwitte sneeuw reflecteert. Ook zonder zonder is het trouwens oppassen, want schadelijke UV-straling komt gewoon door het wolkendek heen!

Voor de gezondheid van uw ogen is het dus heel verstandig om voor een zonnebril met de juiste glazen te kiezen. Maar er zijn meer voordelen… Zonder een zonnebril zijn we geneigd om de ogen dicht te knijpen tegen straling en schitteringen. Dit voelt niet fijn en kan op den duur zorgen voor bijvoorbeeld hoofdpijn. Daarnaast kan het knijpen met ogen eerder zorgen voor rimpels vanwege de dunne huid rondom de ogen. En die wilt u natuurlijk niet!

Wist u dat…

Mensen met een lichte oogkleur nóg gevoeliger zijn voor de straling? Donkere ogen hebben meer pigment rondom de iris, waardoor er minder licht door dringt. Natuurlijk moet u ook met donkere ogen het hoornvlies goed blijven beschermen…

KINDEROGEN HEBBEN DE BESTE BESCHERMING NODIG

Hoe vaak komt het voor dat we onze kinderen insmeren met een dikke laag zonnebrandcrème, maar de zonnebril – met UV-filter – vergeten? De ogen van kinderen zijn nog in de groei en bevatten minder beschermend pigment dan onze eigen ogen. De pupillen zijn bovendien groter en de ooglens is op jonge leeftijd nog kraakhelder, waardoor er meer schadelijke UV-straling door komt. Voor kinderen is het dus nog extra belangrijk om een goede zonnebril te dragen! Benieuwd naar de mogelijkheden? Informeer naar ons Kidsplan.

VERSCHILLENDE GELEGENHEDEN VRAGEN OM VERSCHILLENDE BRILGLAZEN

Wanneer u een nieuwe zonnebril zoekt, zult u opmerken dat er ontzettend veel keuze is als het om de brilglazen gaat. Er zijn bijvoorbeeld verschillende kleuren, gepolariseerde glazen of meekleurende glazen. Fabrikant Essilor (van Varilux), marktleider in brillenglazen op sterkte, heeft recent  bijvoorbeeld half mirrored brillenglazen geïntroduceerd. Dit zijn spiegelglazen met een minder ‘hard’ spiegeleffect. Zo zitten uw gesprekspartners niet continu naar zichzelf te kijken in uw zonnebrilglazen, maar zijn uw ogen beter zichtbaar.

Diederik: “Met verschillende kleuren krijg je verschillende effecten. Zo zijn grijs en grijs/groen vrij neutraal, terwijl bruine zonnebrilglazen het contrast verhogen en zonniger kijken. Wat betreft kleuren is er geen goed of slecht, maar vaak wel persoonlijke voorkeur! Door middel van speciale kleurfilters kun je effecten versterken, voor een rustiger beeld of speciaal voor het autorijden. Degradé brilglazen geven een bijzonder effect. Deze verlopen in kleur. Boven zijn ze donkerder, naar onder toe worden ze lichter. Dit heeft geen echte functie, maar toont minder massief. De degradé zonnebrilglazen hebben dus vooral een mode-functie.”

ZONNEBRILLEN MET GEPOLARISEERDE BRILGLAZEN

Op het water of tijdens het autorijden kunnen gepolariseerde zonnebrilglazen een uitkomst bieden tegen schittering: “Met behulp van polarisatie worden schitteringen gefilterd die ontstaan doordat licht op een oppervlak weerkaatst. Dit geeft een veel rustiger beeld, meer contrast en betere kleurwaarneming. Een onmisbare optie voor watersporters, maar eigenlijk voor iedereen een fijne invulling.”

DE TRENDS IN ZONNEBRILLEN

Dan zijn er nog de monturen. Het assortiment is enorm! Wilt u er volgens de laatste trends bijlopen? De afgelopen tijd zagen we veel ronde en oversized zonnebrilmonturen voorbij komen. Ook het montuur met een cat eye achtige vorm is populair. Qua kleur zien we momenteel veel transparant, wit, nude en blush tinten terug komen. Liever een tijdlozere zonnebril die langer mee gaat? Met zwart of een tortoise effect en het klassieke aviator of Wayfarer model zit u altijd goed! Nieuwsgierig geworden naar de opties? Kom gerust langs of maak een afspraak!

Gerelateerd

Ook interessant

Maak direct een afspraak