fbpx
Optiek van Wely
Optiek van Wely

10.09.2020

Buiten valt een wereld te ontdekken

 

Bijziendheid afremmen kan kinderlijk eenvoudig zijn

Via hun smartphones, tablets en met game-consoles valt er voor kinderen een wereld te ontdekken (of aan te ontsnappen). Helaas schuilt daar ook een gevaar in. Wij weten inmiddels dat kinderen en zelfs pubers sneller bijziend* worden als ze te lang en te vaak op een scherm turen. Dit zien onderzoekers en opticiens in landen die wat schermgebruik betreft voorop lopen, zoals China*. Kinderen in deze landen hebben al steeds jonger een bril nodig. Nu denkt u wellicht, ach dat valt bij ons thuis wel mee; dat lange turen. Dan toch nog een extra waarschuwing. Langlopend onderzoek van de Erasmus universiteit** toont aan dat ouders, maar ook kinderen hun eigen schermduur aanzienlijk onderschatten.

 

DE OPLOSSING

Gelukkig is verantwoord schermgebruik aan te leren. Net als fietsen, eten met bestek en rekenen. Met regels en door zelf het goede voorbeeld te geven. Met nachtlenzen kunnen wij hun sinds kort bijziendheid tijdelijk corrigeren. Maar er is ook een snelle en effectvolle manier om dit gedrag te veranderen, althans op de tekentafel. Stuur ze regelmatig en langer naar buiten om te spelen of te sporten. Gelukkig is er ook daar een wereld te ontdekken.

*The Economist. **De Volkskrant.

 

RISICO’S VERKLEINEN

Wilt u het risico op bijziendheid verkleinen? Dan is het aanpassen van gedrag het allerbeste. Dus minder en korter kijken en de kijkafstanden variëren. Daar is een handige vuistregel voor die iedereen kan leren.

20-20-2 regel

Ogen zijn spieren. Die moet iedereen aan het werk houden. Daarom hebben opticiens de 20-20-2-regel bedacht. Na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken en 2 uur per dag buiten spelen.

Gedrag

Kinderen extra regels opleggen kan best lastig zijn. Dat vinden wij stiekem ook. Maar als een kind sport of buiten speelt, zal hij of zij automatisch zijn ogen natuurlijker gebruiken. Meer variëren met kijkafstanden, minder turen. Daar worden ze ook gelukkiger van, slapen beter en zijn gezonder. Hutten bouwen, sport en spel met andere buurtgenoten, klimmen, fietsen, touwtje springen, zelfs fikkie stoken is gezonder voor de ogen. Het is gelukkig makkelijker dan u denkt om ze van hun schermen af te krijgen.—

 

Gerelateerd

Ook interessant

Maak direct een afspraak